Dieta

Choroby dietozależne

Nasi przodkowie w paleolicie żywili się zupełnie inaczej niż my dzisiaj. Ich dieta była bogata w błonnik, składniki mineralne, antyoksydanty, kwasy omega 3 i dużo probiotyków.

W naszej współczesnej diecie, zwanej dietą zachodnią, spożywamy zbyt dużo: tłuszczu nasyconego, sodu, cukrów prostych, mutagenów, hormonów, czynników wzrostu, a przy tym zbyt mało: tłuszczu nienasyconego, błonnika, antyoksydantów, probiotyków.

Taki sposób żywienia przyczynia się w dużej mierze do powstawania różnych schorzeń i chorób tzw. żywieniozależnych (dietozależnych).

Dietoterapia może pomóc m.in. w leczeniu następujących schorzeń:

·         zaburzenia trawienia i wchłaniania (celiakia, nietolerancja węglowodanów)

·         alergie pokarmowe

·         choroby przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, refluksowe zapalenie przełyku, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy)

·         choroby nerek (kamice, ostre i przewlekłe zapalenia nerek)

·         choroby wątroby (wirusowe zapalenia wątroby, marskość)

·         choroby jelit (zaparcia, hemoroidy, uchyłkowatość jelita grubego, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenia jelit)

·         miażdżyca

·         cukrzyca

·         nadciśnienie

·         otyłość

·         osteoporoza

·         nowotwory

·         choroby neurologiczne (choroba Parkinsona i Alzheimera)

« wstecz